Malezya Palm Yağı Konseyi ülke direktörü Hakan Alkan seminerde “Sürdürülebilir Malezya Palm Yağı (MSPO) sertifikası, Malezya’nın palm yağı üretimi için getirdiği ulusal sürdürülebilirlik standartıdır. Küresel ölçekte tanınan MSPO, tedarik zinciri boyunca izlenebilirliği temin eder. Yağmur ormanlarının yok edilmesini önlemeyi, biyolojik çeşitliliği korumayı ve bu bölgelerde yaşayıp çalışan toplulukların haklarının korunması hedeflenir. 2013 yılında yürürlüğe giren MSPO sertifikasyon programı , 2020 yılında tüm palm yağı sektörü için zorunlu olmuştur. Palm ağacı ekim alanlarının yüzde 92 ‘si MSPO sertifikalıdır. Palm yağını çıkaran, 446 fabrikanın tümü MSPO sertifikasına sahiptir.” şeklinde konuştu.
Palm Yağı, Küresel Bitkisel Yağ İhtiyacının %35’ini Karşılıyor
Etkinlikte paylaşılan veriler, palm yağının küresel ölçekteki önemine de ışık tuttu. Uluslararası Bilim Kurulları’na göre, palm yağı dünya genelindeki bitkisel yağ ihtiyacının yaklaşık %35’ini karşılıyor. Aynı zamanda verimlilik açısından da öne çıkan palm yağı, 1 hektar alandan 3 ton verim alınabilirken, bu rakam soya yağında yalnızca yarım ton seviyesinde kalıyor.
Sektörün Gelişiminde Palm Yağının Rolü
Prof. Dr. Fahri Yemişçioğlu da seminerde yaptığı sunumda, pasta ve fırıncılık sektöründe kullanılan bitkisel yağların, özellikle de palm yağının sektöre sağladığı katkılara dikkat çekti. Yemişçioğlu, palm yağının ürün kalitesi, raf ömrü ve maliyet açısından önemli avantajlar sunduğunu belirtti.
Lezzetli Final: Şef Ercan Dursun’dan Demo
Program, ünlü şef Ercan Dursun’un katılımcılara özel gerçekleştirdiği uygulamalı demo ile sona erdi. Şef Dursun’un palm yağı ile hazırladığı özel tarifler, katılımcılardan tam not aldı.