2024’te Hasat Beklentileri ve Tahıl Piyasasında Beklenen Gelişmeler

Hububat Tedarikçileri Derneği (HUBUDER) tarafından TMO desteğiyle düzenlenen Uluslararası “2024 Hasadına Doğru Türkiye ve Dünyada Tahıl” Konferansı, Ankara’da gerçekleştirildi. Türkiye’nin en büyük buğday unu üreticilerinden ve ihracatçılarından Doruk Un’un destekçileri arasında bulunduğu konferansta, hububat piyasasına yön veren sektör temsilcileri dünya ve Türkiye’deki tahıl piyasalarındaki gelişmeleri masaya yatırdı. Türkiye’nin buğday ve buğday bazlı ürünler alanında en büyük üç markasından biri olan Doruk Un’un CEO’su Gürsel Erbap konferansta yaptığı konuşmada, özellikle Marmara Bölgesi’nde 2024 yılında beklenen hasat üzerine önemli açıklamalarda bulundu. Erbap, Türkiye’de buğday verimliliğinde 2023 yılına göre %10 artış beklendiğinin altını çizdi.

HUBUDER’in düzenlediği ve iki gün yoğun katılımla süren ve hasada doğru tüm paydaşların ortak noktada buluşma hedefiyle bilgi paylaşımında bulunduğu konferansta, Amerika, Avrupa ve yakın coğrafyamızdaki Rusya Ukrayna ve Kazakistan gibi Karadeniz Bölgesi’nin tahıl üretimlerinin güncel durumu, stoklar, tüketim ve ticaret ile ilgili önemli ve güncel veriler paylaşıldı. Konferansta kamuoyu ile paylaşılan sıcak verilere göre Türkiye, yıllara göre değişmekle birlikte buğday ithalatının % 90-95’ini Rusya ve Ukrayna’dan gerçekleştiriyor. Türkiye’nin dünya buğday ithalatındaki payı %4.7 oranında iken, TUİK verilerine göre yurtiçinde buğday üretimi ortalama 20 milyon ton olarak gerçekleşiyor. Dünya üzerinden en çok un ihracatı yapan ülkeler arasında ilk sırayı Türkiye alırken sırasıyla Özbekistan, Kazakistan, Arjantin, Rusya ihracatta Türkiye’yi takip ediyor. Ülkemiz 2023 yılında 3 milyon 656 bin ton un ihracatına imza attı. 2024 yılının ilk 4 ayında 1 milyon 295 bin ton un ihracatı gerçekleşirken un sektörü, 2024 yılı sonunda 4 milyon ton un ihracatına ulaşmayı bekliyor.

Küresel ısınma ve iklim değişikliğinin hububat üretimindeki etkileri, bölgesel ürün çeşitliliği ve tohum üretiminin detaylıca tartışıldığı konferansta konuşma yapan Doruk Un CEO’su ve Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Erbap ekim alanı büyüklüğü ve verim açısından da buğday için önemli lokasyonlardan biri olan Marmara Bölgesi’nde 2024 yılında beklenen buğday hasadına yönelik önemli açıklamalarda bulundu. Marmara Bölgesi’nin ve Trakya topraklarının Türkiye buğday hasadı için önemine dikkat çeken Erbap, “Marmara Bölgesi Türkiye buğday ekim alanlarının %17’sini, üretimin yaklaşık %21’ini karşılıyor. Ayrıca bölgenin ortalama buğday verimi (350-400 kg/da), Türkiye ortalaması (250-300 kg/da) ile kıyaslandığında, bölge ortalaması Türkiye ortalamasından %40 daha fazla… Bütün bu veriler, buğday tarımının bölge için önemini açıkça ortaya koyuyor. Yıllık yağış ortalaması yaklaşık olarak 585 mm olduğu bölgede iklim ve toprak özelliklerinin de hububat tarımı için uygun olması ve yüksek verim elde edilmesi, dolayısı ile yüksek gelir getirmesi ekmeklik buğday tarımının bölge için önemini artırıyor.” dedi.

Marmara Bölgesi’nde buğday veriminde %10 ila %15 arasında artış bekleniyor.

Marmara Bölgesi’nde buğday verimi uzun yıllara göre aynı seviyede.” diyen Erbap, 2023 yılına göre de yaklaşık olarak %15 artış beklendiğinin altını çizdi. Erbap sözlerine, “Buğdayın verimliliği için en önemli nokta ekim zamanında yağış alınması. Bu sene Marmara Bölgesi’ndeki ekim zamanı yaşanan kuraklık ve sonrasında alınan aşırı yağış sebebiyle lokal alanlarda ekim hazırlığı yapılamadı. Ekimler bu sebeple bazı bölgelerde az gerçekleşti, fakat ekim yapılan tarlalarda döllenme ve dane dolum dönemimdeki (kritik dönem) uygun yağışlar nedeniyle, rekoltede %10 ila %15 arasında artış bekleniyor. Lokal olarak ekim yapılamayan alanlara ise ekim zamanı ve bölge şartları nedeniyle ayçiçeği ekimi yapıldı.” şeklinde devam etti.

Doruk Tohumculuk kuraklığa, hastalık ve zararlılara karşı geliştirdiği tohum çeşitlerini yakında çiftçilerle paylaşmaya hazırlanıyor.

Tüm bitkisel üretimde olduğu gibi buğday yetiştiriciliğinde de elde edilecek verimi etkileyen en önemli faktörlerden bir diğerinin çeşit seçimi olduğunu belirten Erbap ekolojik uygunluk ve çeşidin verim düzeyine göre ekim yapılmasının önemine vurgu yapıyor. Trakya bölgesinde verimli hasat için kışa ve kurağa dayanıklı çeşit seçilmesi gerektiğini belirten Erbap, ürünün genetik yapısına ve toprağa yatmayacak kadar uzun boylu olmasına dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyor. Erbap, “Bölgemizde 150’den fazla buğday çeşidi ekiliyor. Çeşidin bu kadar fazla olması nedeniyle sağlıklı buğday üretimi yapılamazken, daha önceden görülmeyen bazı hastalıklara dayanıklı tohumlar kullanılmadığı için bölgede verim kaybı yaşanıyor.  Bu sebeple adaptasyon kabiliyeti yüksek çeşitlere yönelmek oldukça önemli. Doruk Tohumculuk olarak yapmış olduğumuz AR-GE çalışmalarında verimi ve kalitesi yüksek, kuraklığa, hastalık ve zararlılara dayanıklı çeşitler geliştirdik. Bu tohum çeşitlerini yakın zamanda çiftçilerimizle paylaşmaya hazırlanıyoruz.” şeklinde konuşmasını sürdürdü.

Üretimden depolamaya, lojistikten özel ürün geliştirmeye kadar entegre süreç

Türkiye un ihracatında en büyük şirketleri arasında yerini alan Doruk Un, yıllık 438 bin ton buğday kırma kapasitesi, yıllık 350 bin ton un üretimi, 20 bin m2 ileri teknoloji tesisi, her geçen yıl genişleyen satış & dağıtım ağı ile büyümesini sürdürüyor. Afrika, Asya, Güney Amerika ve Orta Doğu bölgelerindeki 41 ülkeye ihracat gerçekleştiren Doruk Un, kaliteli ürün ve hizmet yaklaşımı ile üretimden depolamaya, lojistikten özel ürüne güçlü bir entegre yapılanmaya sahip. Doruk Un, evsel kullanımdan fırın ve restoranlara, otellerden baklava ve hamurculara kadar geniş bir skalada ihtiyaca ve kullanım amacına özel ürünler geliştiriyor. Kapasitesinin %65-70’lik kısmını ihracat pazarlarında değerlendiren Doruk Un, 2023’te genişlettiği pazar ağında volüm artışı ve ürün portföyünde katma değerli ürünlere geçişle birlikte büyümesini hızlandırdı.

Bunları da beğenebilirsin
yorum Yap